Sesamzaadjes

Maanzaadjes zijn zaadjes uit een bolpapaver. Bolpapaver is een bloem welke verwant is aan de klaproos en bloeit paarsblauw. Als de bloem is uitgebloeid, dan blijft alleen de zaaddoos, de bol, aan de steel zitten. In die bol zitten de zaadjes, welke door de wind worden verspreid, of opgevangen voor consumptie. Maanzaadjes zijn grijsblauw of wit van kleur en zijn niervormig.

Al in de vroege geschiedenis gebruikten mensen maanzaad niet alleen omdat het zo lekker is, maar vooral vanwege zijn medicinale werking. Maanzaadjes hebben een subtiel lekkere nootachtige smaak. Als ze worden geroosterd, wordt de smaak nog meer versterkt.

Alhoewel maanzaad in Nederland niet veel wordt gebruikt als volwaardig ingrediënt, wordt het vooral als strooisel op brood gebruikt. Het geeft een bijzonder aangenaam gevoel als de zaadjes ‘poppen’ tussen de tanden, waarna de smaak in zijn geheel vrijkomt waardoor de smaaksensatie compleet is.

Wilt u echt optimaal profiteren van de smaak van de maanzaadjes, dan kunt u ze het beste fijn malen. Daarvoor zijn er speciale molentjes op de markt die de zaadjes tot een soort pasta malen. U kunt het maanzaad uiteraard ook malen in een vijzel, maar dat is dan wel eventjes zwoegen.

Omdat maanzaad ook uit papaver wordt gewonnen, net als opium, bevat het ook een kleine concentratie aan verdovende stoffen. U wordt er niet high van, maar een opiatentest zou na het eten wel positief kunnen uitvallen.