Gist

Om brood te kunnen bakken hebt u altijd gist nodig. Gist is een levend organisme dat zich voedt met koolstoffen, zetmeel en suikers. Gist werkt het beste in een vochtige en warme omgeving waarbij er voldoende zetmeel aanwezig moet zijn. Gistcellen gaan vervolgens het zetmeel omzetten in suiker, waarbij koolzuurgas vrij komt. Dat koolzuurgas verspreidt zich dan door het deeg, waardoor het deeg licht en sponzig wordt. Dit noemen wij het rijzen van het brood.

Er zijn verschillende soorten gist. Om te beginnen is er verse gist. Verse gist is verkrijgbaar bij de warme bakker, is beige van kleur en wordt verkocht als een compact blokje. Verse gist geeft uw brood een perfecte smaak en maakt de structuur veerkrachtig.

Daarnaast is er gedroogde gist. Gedroogde gist is verkrijgbaar bij de kruidenier en gewoon bij de supermarkt. Het zijn kleine, beige gistkorreltjes welke in zakjes verpakt zitten. Gedroogde gist is langer houdbaar dan verse gist, dus is het altijd handig om achter de hand te hebben. Let daarbij goed op de gebruiksaanwijzing, want sommige soorten gedroogd gist hebben namelijk een behandeling voor dat u het kunt gebruiken, andere soorten zijn gebruiksklaar.

Ook is er instant gist welke in poedervorm in kleine zakjes wordt verkocht bij de kruidenier en de supermarkt. Instant gist is extra krachtig en hoeft niet te worden voor geweekt in water. Dit wordt veelal bij broodbakmachines gebruikt.