Brooddeeg maken

Houd jij ook zo van versgebakken brood? Dan is zelf je eigen brood bakken echt iets voor jou! Denk je nu, dat is mij te moeilijk? Dan heb je het mis. Zelf brood bakken is namelijk heel eenvoudig. Wanneer je niet in het bezit bent van een broodbakmachine, kun je ook ouderwets een cakevorm gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je deze altijd goed invet voor je het deeg in het bakblik doet.

Ingrediënten

Brooddeeg maken is een simpel klusje met een mooi resultaat: kakelvers, eigengebakken brood. Om brooddeeg te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Het basisrecept voor brood dat je in de oven bakt, bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • 500 gr bloem
  • 5 gr gist
  • 10 gr zout
  • 300 ml lauw water

Indien je wat meer wilt variëren of eens wat nieuws wilt proberen, kun je een brooddeeg maken met extra ingrediënten als noten, pitten, zaden, fruit of andere meelsoorten, zoals volkorenmeel.

Werkwijze

Wanneer je alle ingrediënten klaar hebt staan, kun je beginnen met het brooddeeg maken. Hiervoor heb je een grote kom nodig. Doe alle ingrediënten in deze kom en meng alles goed door elkaar. Wanneer er een homogene massa ontstaan is, haal je het brooddeeg uit de kom. Vervolgens dient het deeg gekneed te worden op een werkblad. Kneed tot je een soepel en glad deeg hebt. Rol dit deeg vervolgens tot een bal en leg deze in een ruime, ingevette schaal. Dek deze schaal af met huishoudfolie en laat het deeg vervolgens een uur rijzen in de kom. Leg het deeg na een uur terug op het werkblad en druk de meeste lucht eruit. Vorm het brooddeeg op tot een bol en laat deze afgedekt nog een kwartier tot een half uur rusten. Doe het deeg vervolgens in een kom met bebloemde theedoek en laat nog drie kwartier tot een uur rijzen. Wanneer het deeg licht terugveert wanneer je er met je vinger op duwt, is het deeg genoeg gerezen en kun je beginnen met bakken!