Brooddeeg

Bij het woord brooddeeg denken de meeste mensen waarschijnlijk aan het deeg dat tot een heerlijk vers brood gebakken wordt. Maar wist je dat je met brooddeeg meer kunt dan alleen overheerlijke broden bakken?

Oud en vertrouwd

Broden worden al vele eeuwen gebakken van brooddeeg. In de loop der tijd zijn er naast de basisrecepten voor wit en bruin brood de nodige recepten bijgekomen. Elke goede bakker verkoopt tegenwoordig wel volkorenbrood, maïsbrood, roggebrood of speltbrood. Brood is meestal hartig, maar natuurlijk kan er ook gevarieerd worden met de ingrediënten om een zoet brood te bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van rozijnenbrood, krentenbrood, bananenbrood of vijgenbrood?

Zelf bakken

Zelf brood bakken kost wat tijd, maar het is zeker niet onmogelijk! Ook wanneer je geen broodbakmachine hebt, kun je toch thuis je eigen brood bakken. Brooddeeg kan namelijk ook gewoon in een cakeblik of andere bakvorm tot een overheerlijk brood worden gebakken. Nieuwsgierig geworden of zin in een kakelvers brood? Zoek dan eens op internet naar een basisrecept voor brooddeeg of pak ouderwets je kookboek erbij en sla aan het bakken.

Creatief

Wanneer je in een creatieve bui bent, kun je natuurlijk gaan schilderen. Je kunt echter ook gaan boetseren. Natuurlijk kan dit met klei, maar wist je dat dit ook kan met brooddeeg? Om beeldjes van brooddeeg te maken, voeg je simpelweg drie koppen bloem, een kop zout, een kop lauwwarm water en een eetlepel slaolie bij elkaar in een kom. Meng alle ingrediénten goed, voeg eventueel wat kleurstof toe en je kunt beginnen met knutselen. Leuk voor een kinderfeestje of een regenachtige middag!